keskiviikko 2. tammikuuta 2013

Presidentin kunniaksi vapaapäivä

Tämäkin viikko on työpäivien suhteen repaleinen, kun eiliseen sattui Uudenvuodenpäivä, joka tämmöisellä siistiä sisätyötä tekevällä on aina vapaapäivä. Oikeastaan koko joulukuu tuntui vähän repaleiselta, etenkin kun Itsenäisyyspäiväkin osui arkipäivälle, mikä tarkoitti ylimääräistä vapaapäivää siihen työviikkoon. Jouluviikko se vasta repaleinen olikin, kun ei ollut kuin kaksi työpäivää.

Vaikka työmarkkinajärjestöt eivät ajatuksesta yhtään tykkää, niin rohkenen silti esittää yhtä kansallista vapaapäivää lisää. Nimittäin tasavallan presidentin virkaanastujaispäivä. Ajatus tuli mieleen, kun eilen televisiosta tuli kovin presidentillistä ohjelmaa. Ensin siis Sauli Niinistön ensimmäinen uudenvuodenpuhe ja myöhemmin illalla dokumentti Tarja Halosen viimeisestä presidenttivuodesta.

Muistan Tarja Halosen ensimmäisen virkaanastujaispäivän vuodelta 2000 hyvin. Katsoin seremonioita televisiosta silloin noin 5-vuotiaan kummipoikani kanssa. Kummasti pikkupoikakin jaksoi keskittyä television äärelle katsomaan, kun puolustusvoimien kunniakomppania ensimmäisen kerran Suomen historiassa tervehti presidenttia sanoilla ”Hyvää päivää, rouva tasavallan presidentti!”

Viime keväänä Sauli Niinistön virkaanastujaispäivänä olin työn touhussa ja kuuntelin seremonioita radiosta. Selostaja kummeksui, että yllättävän vähän ihmisiä on tullut seuraamaan juhlallisuuksia Eduskuntatalolle ja Presidentinlinnan edustalle. No miten tavalliset ihmiset voisivat tullakaan seuraamaan virkaanastujaisia, kun pitää olla töissä! Mutta asia olisi toisin, jos virkaanastujaispäivä olisi vapaapäivä. Ihmiset voisivat sankoin joukoin tulla hurraamaan uudelle presidentille ja järjestää kenties omia juhliaan virkaanastujaisten kunniaksi. Vähän niin kuin ihmiset järjestävät omia Itsenäisyyspäiväjuhliakin.

Eikä tuo yksi ylimääräinen vapaapäivä kovin kalliiksi taitaisi tulla, kun se kuitenkin normaalisti on vain kerran kuudessa vuodessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti