perjantai 5. helmikuuta 2010

Sunnuntaisin kirjastoon

Lainan päivä (8.2.) lähestyy ja monet kirjastot mainostavat, että kyseisenä päivänä voi palauttaa myöhässä olevia kirjoja ilman, että niistä peritään sakkomaksuja. Väitän, että kirjat eivät olisi niin kovasti myöhässä, jos kirjastot olisivat auki myös sunnuntaisin. Kyllähän toki kirjastojen ovissa on niitä luukkuja, joista kirjoja voi palauttaa kirjaston ollessa suljettu. Mutta miksi ihmeessä kirjastot eivät ole auki sunnuntaisin? Silloinhan ihmisillä olisi aikaa mennä vaeltelemaan kirjaston hyllyjen väliin ja etsimään itselleen luettavaa. Harva ehtii arkena töiden jälkeen kirjastoon, etenkin kun viikolla yleensä on harrastuksia iltaisin. Ehkäpä joku poliitikko ottaa kirjastojen sunnuntaiaukiolon teemakseen näin eduskuntavaalien lähestyessä. Minä ainakin äänestäisin kyseistä ehdokasta, joka lupaisi kirjastoille vapaan aukiolon kauppojen tapaan.

Ja miksei kirjasto voisi keksiä muitakin tempauksia tai etuja kuin sakoton kirjojen palautus. Vaatekaupoista tuttu ”Ota kaksi maksa yksi”-tarjous ei sovi kirjastoon, koska lainaus ei (ainakaan toistaiseksi) maksa mitään. Niinpä kehittelin idean, jota kirjastot saavat vapaasti hyödyntää ja jatkojalostaa. Kirjastoissa voisi olla valmiita lainauspaketteja tyyliin jos aina lainaat Tess Gerritseniä, niin sinulle voisi sopia myös Harlan Coben. Olisi siis laitettu eri kirjailijoiden samantyylisiä kirjoja valmiiksi yhteen. Myönnän, että minä olen huono tutustumaan itselleni uusiin kirjailijoihin, mutta jos joku olisi niputtanut suosikkikirjailijani kylkeen jonkun toisen kirjailijan teoksia, niin varmasti lainaisin.

Vielä on yksi juttu kirjastoon liittyen. Miksei siellä saa puhua? Ymmärrän kyllä, että lehti- ja lukusaleihin ei mennä jutustelemaan, mutta kyllä muualla pitäisi voida jutella normaalisti. Saahan kirjakaupassakin jutella!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti