tiistai 14. helmikuuta 2012

Onko koolla väliä..?

”Ex-missi laihtui 3 vaatekokoa”, ”Suosikkilaulaja laihdutti koosta 46 kokoon 38”. Keväisin alkaa taas näkyä tämänkaltaisia otsikoita lehdissä, kun ihmiset yrittävät kuka mitenkin saada itseään kesäksi bikinikuntoon. Mutta sitä olen miettinyt, että miten nämä laihtujat määrittelevät kuinka monta vaatekokoa ovat pienentyneet. Kun eihän ole olemassa vakiovaatestandardeja. Itsekin tässä jokunen päivä sitten huomasin, että päälläni oli vaikka kuinka montaa erikokoista vaatetta. Alushousut oli kokoa 40, päällyshousut taisi olla 44, talvitakin kokolapussa komeili 46, t-paidan selässä oli kirjain M, neuletakki t-paidan päällä oli XL ja kun oli kylmä päivä, niin laitoin varmuuden vuoksi vielä S-kokoisen fleecetakin toppatakin alle, ettei vaan tulisi kylmä. Kokomerkintöjä siis riitti välillä 40-46 / S-XL ja kaikki edellämainitut vaatteet olivat minulle kuitenkin juuri sopivan kokoisia. Yksikään ei ollut liian iso tai liian pieni. Seuraa kysymys, että jos minä nyt laihtuisin 3 vaatekokoa, niin mitä kokoa olisin? Kolme kokoa pienempi talvitakki olisi kokoa 40, mutta kolme kokoa pienemmät alushousut puolestaan kokoa 34!

Esimerkilläni yritän sanoa, että eikö olisi fiksua pakottaa vaatevalmistajat käyttämään samaa kokostandardia. Se miksei näin jo toimita, johtuu kuulemma siitä, että maailma on pullollaan vaatevalmistajia, ja olisi sula mahdottomuus vaatia kaikkia käyttämään samoja kokostandardeja. Mutta miten niin se olisi mahdotonta? Onhan metri ja tuumakin kaikkialla maailmassa samanmittaiset pituusmitat!! Ja jos on jollakulla metrin mitta hukassa, niin Pariisissahan se virallinen mitta on, josta voi käydä ottamassa mallia. Ja onpa Suomessakin Mikesin hallussa virallinen kopio metrin pätkästä.

Se olisi niin vaivatonta: aina kun ostat vaikka L-koon t-paidan, tiedät sen olevan samankokoinen valmistajasta riippumatta. Nyt ei vaateostoksilla voi luottaa pelkkään kokoon, vaan aina pitää mennä sovituskoppiin hikoilemaan, että sopiiko tästä merkistä nyt ämmä vai ällä. Ja kun kaikki käyttäisivät samaa standardia, päästäisi niistä vastaavuustaulukoistakin eroon. Ei tarvitsisi enää tihrustaa vaatteen tuoteselosteesta, vastaako koko 12 kokoa 40 vai 42. Vaatteissa kun koolla tosiaan on väliä, vaikka muuten aina kirkkain silmin vannotaan, ettei koolla ole mitään väliä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti