tiistai 21. helmikuuta 2012

Sesonkileivonnaisista

Sattuipa viikko sitten eli Ystävänpäivänä 14.2. seuraavaa. Menin töitten jälkeen kauppaan ja pullatiskin luona oli valtavat määrät laskiaispullia. Ostin kaksi pullaa oikein aidolla kermavaahdolla ja mansikkahillolla. En ottanut mitään Latviassa pakastettuja ja Suomessa sulatettuja pullia, vaan Suomessa alusta lähtien valmistettuja herkullisia pullia. Kotiin päästyäni soitin eräälle ystävälleni, joka vastasi puhelimeen ”Hyvää ystävänpäivää”. ”Kiitos samoin ja hyvää laskiaistiistaita myös”, vastasin toivotukseen. Puhelimen toisessa päässä oli hetken hiljaisuus, kunnes kuului, että nyt ei kyllä vielä ole laskiaistiistai, sehän on vasta viikon päästä. Olin ihan että mitä ihmettä, eikö tosiaan ole vielä laskiaistiistai, ostinko nyt laskiaispullatkin ihan turhaan! Lähinnä vain nauratti, että olin ostanut laskiaispullat viikkoa ennen h-hetkeä. Toki maistuihan pulla hyvälle, vaikkei vielä laskiainen ollutkaan.

Aloin sitten miettiä, että kaupassa ei ollut tuona päivänä yhden yhtä Ystävänpäiväleivosta, sen sijaan oli laatikkotolkulla laskiaispullia. Siitähän minäkin sain virikkeen pullat ostaa – ja kun vielä luulin, että oli laskiaistiistai. Mutta miksi kummassa laskiaispullia oli jo siihen aikaan myytävänä? Ja sama pätee muihinkin sesonkituotteisiin. Runebergin torttujakin alkaa olla kaupoissa heti loppiaisen jälkeen, liki kuukausi ennen Runebergin päivää, jolloin niitä torttuja syödään. Kaupan kylmäaltaissa alkaa myös jo nyt näkyä mämmiä, vaikka pääsiäiseen ja varsinaiseen mämmi-sesonkiin on vielä puolitoista kuukautta. Ja kohta vierivät pääsiäismunatkin esille karkkihyllyjen kupeeseen. Miksi ihmeessä sesonkileivonnaisia ja -tuotteita myydään näin paljon etuajassa? Kauppiailla tietenkin on vain eurot mielessä. Mutta makuhan tällaisista kerran vuodessa syötävistä sesonkiherkuista menee, jos niitä alkaa syödä jo kuukausi ennen oikeaa ajankohtaa. Tässähän on vaarana, että sesonkituotteiden myyntiaika aina vaan pitenee ja pitenee ja kohta niitä saa jo ympäri vuoden! Minulle ainakin mm. Runebergin torttu ja laskiaispulla ovat tuotteita, joita ei tee mieli valoisana kesäiltana tai syyssateen ropistessa ikkunaan. Ei, kyllä niitä syödään silloin kun niiden aika on eli Runebergin päivänä ja laskiaisena.

Voisikohan tästä valittaa vaikka kuluttajasuoja-asiamiehelle, että kauppiaat johtavat asiakkaitaan harhaan myydessään sesonkileivonnaisia ns. väärään aikaan. Kun kaupan pulla- ja leivoshyllyt notkuvat jo muutenkin kaikenlaisista herkuista, niin mikä pakko se on sinne tunkea sesonkituotteita muulloin kuin sesonkina. Sesonkituotteita pitää myydä sesonkina, eikä liian paljon etukäteen!!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti